Historietime med Alf Hildrum

Denne artikkelen ble skrevet til Bergensbaneløpet 2019 og deler av artikkelen kan derfor være utdatert.

Bergensbaneløpet arrangeres for 48. gang, og i den forbindelse har vi klart å hanke inn en av storfiskene fra stafettens oppstart, nemlig grunnlegger Alf Hildrum. Hildrum har, i tillegg til å være grunnlegger av vårens sprøeste eventyr, vært en fremtredende figur i norsk næringsliv i en årrekke. Han har nå tatt et tilbakeblikk på hvordan stafetten var de første årene.

Slik det begynte

Det var under eventuelt-debatten i slutten av et Klubbmøte på NHH rundt årsskiftet 1972/73 at vi (Jan Stavik og meg) fremmet forslag om å utfordre BI-studentene til å kappløpe stafett fra Oslo til Bergen.

Hvorfor oss to?

Det var ikke helt tilfeldig. Trolig vanskelig å forstå for dagens studenter, men studentmiljøet ved NHH var i begynnelsen av 70-åra svært politisert. På Universitetet hersket den gryende M-L-bevegelsen, ved tradisjonelt konservative NHH hadde AUF / den mest radikale delen av Arbeiderpartiet sterk oppslutning blant studentene. Da Ole Berrefjord (senere statssekretær for Gro Harlem Brundtland) ble valgt til formann i NHHS, var det på et politisk program. Erkekonservative Morgenbladet skrev at norsk næringsliv var i fare, enkelte i høyblokka begynte å låse dørene i frykt for revolusjon og på klubbmøtene var det store politiske debatter.

Det ble vedtatt støtteerklæring til streikende Kirunaarbeidere (!). En avstemning blant studentene viste at over 40% var mot norsk EU-medlemskap – like før den første folkeavstemningen som avviste EU-medlemskapet i 1972. Men fortsatt var flertallet av NHH-studentene trygt forankret i en politisk konservativ tradisjon.

Så det var altså mye vi var uenige om. Fantes det ikke noe som kunne samles? Det var da Jan og jeg fant på ideen om stafetten. Jan, med sikker bakgrunn fra Unge Høyre-miljø, jeg med min AUF-bakgrunn.

Oppkomlingene

Var det noe vil lett var enige om, var det å holde nede oppkomlingene i Sandvika (der BI var lokalisert på den tiden). De strevde med å få anerkjennelse som siviløkonomer, noe vi mente de aldeles ikke var kvalifisert for. For oss var BI-studentene en samling tapere som hadde det til felles at de ikke hadde gode nok karakterer til å bli NHH-studenter. Nå skulle vi vise dem at de heller ikke hadde det i beina.

Forslaget skapte stor jubel – ble enstemmig vedtatt – og oversendt studentforeningen på BI. Der tok de utfordringen på strak arm, og så var vi i gang. Felles komite ble etablert, det var mye som skulle planlegges, og husk, dette var før digitaliseringens og internettets tid. Fasttelefon, post, skrivemaskiner og stensilmaskin var det som dugde.

Det var mange studenter som var aktive i ulike idretter, og nå ble både disse og nye utfordret til å stille godt forberedt til starten, 14. mai fra Oslo. Det ble holdt uttakskonkurranser blant de mer tvilsomme kandidatene, og nærmere 100 deltakere ble plukket ut.

Gjennomføringen

Datafirmaet Kienzle sponset stafetten, noe som bidro til å sikre økonomien. Vi hadde ingen historiske data å bygge på, og logistikken ble en stor utfordring. Deltakerne skulle være på plass slik at stafetten fløt. Men noen ganger måtte vi stoppe ved veksling, notere tidsforskjellen og starte år deltakerne kom. I bussen ventet en velfortjent pils til de som hadde løpt-

Det ble løpt nattestid opp gjennom Hallingdal. På den tiden var Riksvei 7 over Hardangervidda stengt til juni. Derfor stoppet stafetten på Haugastøl og startet på nytt fra Voss, midt på natten slik at vi skulle komme til NHH på ettermiddagen.

I Hardanger var det bare sekunder som skilte lagene, men så satte NHH-studentene inn støtet. Flere orienteringsløpere i Norgeseliten var satt opp på klatreetappene til Kvamskogen og mot Gullbotn, og i tillegg hadde vi et par mellomdistanseløpere på nasjonalt nivå. Så da ankerkvinnen Jorunn Dambu løp de siste kilometerne opp til NHH 16. mai om ettermiddagen var det med trygg avstand til BI-studentene og med begeistret politieskorte.

BI-studentene som fulgte løpet helt fram ble invitert på bankett i Klubben – og fikk med det et innblikk i det forjettede land.

1 / 9
2003: Marita Thomassen (NHH, t.h) og Elisabeth Skasberget (BI, t.v) ved første etappe av BBL 2003. En utgave NHH til slutt skulle vinne med nesten 2 timer.
2 / 9
Bergens Tidene, 05.05.89: Løp med svømmeføtter
3 / 9
Budstikka, 03.05.1993: BI for treige
4 / 9
BA, 08.05.1991: Årets sprøeste eventyr
5 / 9
Budstikka, 03.05.1994: BI vant vårens sprøeste!
6 / 9
BA, 27.04.1995: Startskuddet er gått!
7 / 9
Bergens Tidene, 10.04.03: Tredve muntre år over fjellet.
8 / 9
Bergens Tidene, 10.04.03: Tredve muntre år over fjellet
9 / 9
>2003: Marita Thomassen (NHH, t.h) og Elisabeth Skasberget (BI, t.v) ved første etappe av BBL 2003. En utgave NHH til slutt skulle vinne med nesten 2 timer.
Forrige

BI-legendene som aldri fikk sin fortjente hyllest

Hilsen fra Stafkom BI 19/20

Neste