Årets slitere 2024

Hvert år deler hver av Stafettkomiteene ut de gjeve sliterkrusene! Disse gis ut til travere som har deltatt på Bergensbaneløpet hele fem ganger. En bragd som mange løpere er i nærheten av, men som særdeles få klarer å oppnå. Dette er et symbol og en takk for deres tro tjeneste til stafetten. I 2024 har vi gleden av å dele ut den gjeveste utmerkelsen man kan få i BBL-sammenheng til fire eksepsjonelle NHH- og BI-løpere! De vil om kort tid dele tittelen som ekte slitere og være i besittelse av det forjettede sliterkruset. Sliterne fra NHH deler også samme fornavn. Navnet vi snakker om er selvfølgelig Arne. Et navn som er så mye mer enn bare et enkelt navn på fire bokstaver. Fire ulike bokstaver vel og merke. Gjennom de siste årene på NHH har navnet Arne blitt synonymt med treningsoppmøte, lagspiller og ekstreme sportslige prestasjoner. Hos BI har vi gleden av å dele ut sliterkrus til to legender i stafett-sammenheng. Hilde har gjort det rette taktiske valget og byttet fra NHH til BI i sitt femte år i BBL, noe som kan hylles i seg selv! I tillegg til Hilde har vi vår helt egne BI BBL-maskot Sondre som burde fått sliterkrus allerede i 2022 da han tatoverte BBL-logoen på kroppen sin! For å hylle våre slitere har vi tatt frem BI sin spade og gravd dypt ned i arkivet. Et arkiv som inneholder sliterne sin BBL-karriere og storhetstid i våre kjære Stafkom-miljø.

 

Arne Kalland-Olsen (BBL 2018, 2019, 2020, 2021, 2024)

I det gamle testamentet kan vi lese historier om det som da var en guttunge fra Haugesund som tok sine aller første løpesteg i Fjellveien. Arne sin bakgrunn som syklist ble satt til side da ønsket om å bli en del av løpemiljøet på NHH ble for sterkt. Den raske frekvensen og toleransen av enorme høye laktatverdier, gjorde at han i 2018 kvalifiserte seg til sitt første BBL. Det holdt ikke helt inn på etappen og resulterte i et tap på 37 sekund. Med en sisteplass i orienteringsløp under Bergen Challenge, vil enkelte hevde at det var ikke formen det stod på, men at det var Arnes veivalg underveis i etappen som førte til at han hadde 0 av 1 seirer under BBL. Og for å ha det hele på det rene: Arne er sprek! Med tiden 34:22 på 10 km, er det ingen tvil om at transformasjon fra syklist til løper er på stø kurs.
For mange vil et tap være såpass store kjepper i hjulet at man stopper. Stopper å jage etter drømmen. Men for vår mann var det aldri et alternativ. Motivasjonen for å vise seg verdig den røde trøyen vokste seg større og større. I 2019 skulle Arne få sin revansj opp Sollihøgda. Med ASAP sine brøl i ryggen, fikk Arne den nødvendige medvinden og suste inn til en overlegen seier på 1 sekund. Verden har sjeldent sett en mer overbevisende fotofinish. Det kommende året skulle vise seg å være et av de spesielle. På høsten løp Arne inn til NY SKOLEREKORD med tiden 12:15 på vår 4,04km lange testløp og måtte si seg villig til titalls intervjuer fra lokal presse. Parallelt ble det seier i Viddenstafetten og kvalifisering til NM, med lave 31:03 på 10 000m. Verden ville ikke at Arne skulle vise sin gudommelige form og valgte å spre et virus verden rundt. BBL 2020 ble avlyst og vi er vitne til en skikkelig helgardering på kupongen med både seier, tap og uavgjort (DNS).
Kalenderen viser 2021 og ImpossiBBL går av stabelen. Til tross for motvind på begge langsider og holkeføre, bydde Arne opp til skansedans og stakk av med en seier på hele 42 sekund. Endelig var det pluss i sekundbanken. Samlet sett, er det nå pluss seks sekund favør Arne opp mot BI sine utsendte løpere. Det resulterte i uteksaminering fra Norges aller høyeste, som enhver blå løper vil ofre livet for. For Arne ble riktignok de neste årene noe tungt. Det var noe som manglet. Hans femte deltakelse og muligheten for å kunne kalle seg en sliter manglet. Vi ber derfor leseren om å holde seg fast, i det redaksjonen hopper frem til 2024. I 2024 bestemmer Arne seg for å ta en ettårig utdannelse ved NHH – ene og alene, for å kunne gjenoppleve vårens sprøeste eventyr. På skolemesterskapet løp Arne inn til en solid 1.plass og kunne ikle seg tittelen som den raskeste på NHH. Snittet av alle hans testløp holder til plass på adelslisten. En sliter av dette kaliberet er sjelden vare! Det er med tårer i øyekroken vi ser tilbake på Arnes forvandling fra gutt til mann, fra syklist til løper, og fra løper til sliter.
Vi i Stafkom ønsker å takke Arne for hans fem deltakelser og ønsker han lykke til med årets etappe. Måtte sliterkruset i den andre enden gi ekstra motivasjon!

Arne Jordåen (BBL 2020, 2021, 2022, 2023, 2024)

På toppen av fjellet ser vi han, Arne Jordåen. Høvdingen fra Stord, som gjennom fem strake år på NHH endelig har nådd toppen. Den høyeste og mest ærverdige toppen av dem alle; Slitertoppen. Men som alle andre store reiser, starter også dette i det små. Vi spoler tiden tilbake en høstdag i 2019. Semesterets første Stafkom-trening stod på trappene og der var det en skikkelse i feltet. Han viste seg raskt frem som en av de spreke, på tirsdager og torsdager, uke etter uke. Da julen kom til Bergen, ble Arne vinneren av høstens beste oppmøte. For det er nettopp det som kjennetegner Arne, han stiller opp. Selv om han kvalifiserte seg med god margin i 2020, ble det som kjent ingen BBL dette året.
Året etter, under ImposiBBL skulle Arne få sin debut. Der vår utsendte ble løpende i sterkt snøvær i Bergen, var det et solfylt tartandekke i Oslo. Det endte med et knepent tap på 16 sekund. Til tross for tapet mottok Arne en telefon kort tid etter, som skulle vise seg å være avgjørende for hans videre ferd. Detaljene i samtalen må holdes hemmelig, men redaksjonen kan meddele at det resulterte i at Arne skulle bli treningsansvarlig for Stafkom det kommende året. Med den tillitserklæringen valgte han å aktivere en personlig flymodus, og trente både seg selv og andre som aldri før. Med tiden 12:55 på testløp løp Arne seg inn på den hellige Adelslisten.
I 2022 løp Arne sine 5,7 kilometer inn til Fyksesund bru, så elegant og så fort at selv pesebil slet med å holde følge. Side om side med sin tyske konkurrent, løp de langs Hardangerfjorden. Det som lenge så ut som brudeferden i Hardanger, endte med en spurtseier til vår mann på 5 sekund. Han hadde vist seg verdig. Med beste treningsoppmøte og en fersk etappeseier i bagasjen, valgte Arne å fortsette å klatre oppover fjellet. Det kommende året skulle BBL feire sitt 50-års jubileum og trengte en leder. Man trengte ikke å lete langt etter den beste kandidaten av dem alle. Leder for Stafkom 2022/2023 ble Arne Jordåen.
Gjennom et langt år med lange møter og gode økter, var Arne igjen klar for BBL. Historien vil ha det slik at han denne gang løper ut fra Fyksesund bru, en reversert etappe fra fjoråret. Løpende forbi supporterstoppet, smiler Arne i det han ligger i rygg på BI-løperen. Sikker på sin egen spurt, venter Arne til det nærmer seg målgang og angriper. Historien gjentar seg og på ny vinner Arne spurten. Denne gang med 4 sekund. Det ble lite tid til feiring, for lederrollen krever sitt. En stengt Hardangervidde medfører at han, på strak arm, må finne en løsning for hele BBL-sirkuset. Selv om nattesøvnen kun bestod av få blunk med øynene, fraktet han med seg alle trygt over til Oslo. Den kommende 17.mai frokosten på NHH skulle vi alle forstå hvilken prestasjon det var. Som første fra Stafkom, fikk Arne utdelt den gjeve Gulroten, som er et symbol på at man har bidratt til fellesskapet på en ekstraordinær måte.
Det eneste som er mellom han og sliterkruset er 5,7 kilometer. Arnes 5,7 kilometer. Det er ingen andre som kan løpe denne strekningen vakrere eller raskere. Tre år på rad vil det bli, der Arne vinner og BI får svi. Så på startstreken for årets BBL kan vi se han, alene på toppen. Men han vet så inderlig vel, at i ryggen har han hele BBL. Stafkom takker for alt du har gjort. Dette er din etappe, Arne. I dag, og til evig tid!

Hilde Brennskag (BBL 2017, 2019, 2020, 2021, 2024)

Det var kjærlighet ved første blikk da Hilde deltok på første trening med stafkom i Bergen. Den glade jenta fra Kristiansund som alle skulle huske. Året var 2017 og det var en nervøs, men suveren Hilde som løp inn til seier i BBL-debuten. Med overbevisende 40 sekund i BI-sekken, tok hun seg et velfortjent friår og reiste på utveksling. Det å gjøre noe en gang gjør det spesielt. Å gjøre det mange ganger, gjør det en vane. Og det å se Hilde vinne etapper i rødt ble nettopp en vane. I 2019 ble det seier med nærmere minuttet, for stafkom sin egen markedsansvarlig. Dette styret går inn i historien som det styret som taklet generasjonsskiftet best og som rekrutterte enormt med nye førstekullister til stafetten.
Hilde fortsatte å gi til stafkom og valgte nok et år i styret. Bare denne gangen som bankettansvarlig og en viktig bidragsyter til at 19/20-styret arrangerte den første åpne treningsleiren med Tenerife som destinasjon. Det resulterte i at Hilde løp det 2,4km lange testløpet raskere enn hva som noen gang var gjort. Hun brøt den umulige 8-minutters grensen og klokket inn på 07:59, i det som også var hennes siste testløp. Hilde ble kronet til dronning og under ImpossiBBL 2021 senket hun BI sin Kristiane Helle med 26 sekund. Selv et voldsomt snøvær på Skansemyren stoppet ikke Hilde for å bli stafettens raskeste deltaker.
Med fire deltakelser avslutter Hilde sin karriere på NHH. En deltakelse unna tittelen som sliter. Heldigvis vil historien ha det annerledes. Størst av alt er jo tross alt kjærligheten, og Hildes kjærlighet til stafkom og BBL er så stor at hun er villig å løpe sin femte etappe i blå drakt. Når vi nå ser Hilde på startstreken, er det for stafkom BI. Et skolebytte måtte til for å kunne motta sliterkruset. Så langt har hun bidratt med 3 etappeseirer og over 2 minutter til NHH. Hva som venter publikum på den siste etappen, er vanskelig å spå. Vil hun stikke av med sin fjerde strake etappeseier? Vil hun klare å løpe mot sine egne?
Selv om du nå løper i blått, kjenner vi deg nok til å vite at du utgjør den røde elite! På vegne av Stafkom, ditt Stafkom, takker vi for alt du har bidratt med Hilde. Det var kjærlighet ved første blikk og det er sannelig kjærlighet ved siste blikk. Dette sliterkruset tilhører deg!

Sondre Opaker (2020, 2021, 2022, 2023, 2024)

I en liten by, der nordlyset danser og fjordene synger, finnes det en mann ved navn Sondre Opaker. Hans opprinnelse er ydmyk, hans røtter dype i Jessheims hjerte, hvor hver gate kjenner hans navn og hvert tre hvisker hans legender. Sondre, en mann hvis smil er like lysende som midnattssolen, og hvis latter fyller luften med en energi så smittende at selv de mørkeste vinternettene virker som lyse sommerdager.
Men Sondre er ikke bare en mann av folket; han er en kriger, en løper som utfordrer vinden, en sjel som danser på regndråpene. Med føttene så lette at de knapt berører bakken, og et hjerte som banker i takt med jordens eldgamle rytme, har han tatt seg over hver eneste mil, fra Asker Lekenes seierrike baner til de uendelige kilometrene av Bergensbaneløpet. Det sies at når Sondre løper, hvisker vinden hans navn, og elvene stopper opp for å se på.
Men Sondres reise er ikke bare fylt av triumfer på løpebanen; han er en mann av kontraster, en sjel som finner like mye glede i nattens skål som i morgengryets løp. Hans eventyr på “Paradise Hotel” og “Naked Attraction” er fortellinger om mot, om å stå naken foran verden, både bokstavelig og i overført betydning, og fortsatt smile. Disse kapitlene i hans liv er vevd inn i den større fortellingen om en mann som tør å leve uten å sette grenser, som finner balansen mellom disiplinen av en toppidrettsutøver og friheten av en sjel som nekter å bli bundet.
Og så kommer vi til Bergensbaneløpet, hvor Sondres ånd skinner sterkest. Å være en av BI’s slitere er ikke en tittel. Det er en heder, en anerkjennelse av styrke, utholdenhet og ren vilje. Hans fem episke reiser gjennom løpets krevende løyper, hans lederskap som fakkelbærer og veiviser for andre, vitner om en mann hvis fotspor etterlater seg en sti for fremtidige generasjoner å følge.
Kanskje det mest uforglemmelige symbolet på hans dedikasjon, er tatoveringen av BBL-logoen. Et permanent merke båret med stolthet, en erklæring av kjærlighet til denne prøvelsen av utholdenhet, fellesskap og indre styrke. Og da han, frisk fra festlighetene i Bergen, satte kursen mot Mexicos solrike kyster, bar han med seg ånden fra løpet, en evig påminnelse om at eventyret aldri slutter, det tar bare nye former.
Sondre Opaker, en legende i sin egen rett, en mann hvis historie fortsetter å inspirere, å undre, å underholde. Fra Jessheims rolige gater til Bergensbaneløpets heroiske løp, fra skjermens skinn til sydenes varme, hans reise er en sang, en ode til livet i all sin prakt.
Blant de mange legendene som omslutter Sondre Opaker, er det noen som glitrer litt ekstra – historier som er like skimrende som den gulltrusen han er kjent for å bære. Når natten senker seg og festlighetene tar over, blir Sondre mer enn bare en løper; han blir festens midtpunkt, en maestro av moro, bevæpnet med øl, dildoer, og en boks med krem, rede til å skape uforglemmelige minner.

Hans berømte inntreden i NHHs kjeller under banketten i 2022 har blitt et stoff av legenden. Kledd kun i sin verdenskjente gulltruse, tok han scenen – eller rettere sagt, gangen – helt alene, og danset med en slik frihet og glede at selv veggene skalv i takt med hans bevegelser. Hans solo-danseoppvisning var ikke bare et show; det var en erklæring, en feiring av livet selv, som kun Sondre kunne fremføre.
Men Sondre var ikke ferdig med å overraske og imponere. Året etter, under banketten i 2023, hadde han perfeksjonert sitt strippeshow, og denne gangen valgte han scenen som sitt lerret. Med enda mer vågemot og kreativitet skapte han et show som brente seg fast i minnet til hver tilskuer, en opptreden som overgikk alle forventninger og satte en ny standard for festunderholdning.
Og hvem kan glemme hytteturen BBL BI arrangerte i 2022? I et øyeblikk som føltes som hentet ut fra en vill drøm, fant man Sondre liggende på ryggen oppå et stuebord, dekket i krem, en syn som både sjokkerte og fortryllet de tilstedeværende. Det var ikke bare et show; det var et mesterverk, en performance som utfordret alle konvensjoner og igjen beviste at med Sondre, kan man alltid forvente det uventede.
Sondre Opaker er mer enn bare en deltaker i Bergensbaneløpet BI; han er en legende, en skikkelse som bringer glede, overraskelse, og et snev av galskap til ethvert arrangement han deltar i. Hans eventyr på løpebanen er kun en del av hans historie; det er i de nattlige timene, omgitt av venner, musikk, og uendelige muligheter, at hans andre legender blir født. Med hver fest, med hvert show, vever Sondre nye tråder inn i det rike teppet som er hans livshistorie, et levende bevis på at det å leve fullt ut betyr å omfavne hver eneste side av seg selv, fra den seriøse atleten til festens ubestridte konge.
Slik fortsetter sagaen om Sondre Opaker, en mann hvis liv er en feiring av mot, glede, og det å tørre å være annerledes. Hver etappe han løper, hvert show han fremfører, legger til nye kapitler i legenden om en mann som lever livet uten hemninger, og som inspirerer oss alle til å finne vår egen indre gulltruse, vårt eget unike uttrykk, i dansen gjennom livet.

Forrige

Hilsen fra Team NHHS BDO sin hovedsponsor

Hilsen fra StafKom NHH 22/23

Neste