Prosjekt toppidrett

Denne artikkelen ble skrevet til Bergensbaneløpet 2018 og deler av artikkelen kan derfor være utdatert.

Komiker Nils-Ingar Aadne har tidligere vunnet priser for sine prestasjoner på scenen. Så bestemte han seg for å satse på langløp – i en alder av 34 år.

Vi møter Nilsi inne på BI. Han kommer rett fra en podcast-innspilling hos Aftenposten i Akersgaten. Nok en gang skal han få svare på spørsmål om overgangen fra scenen til skisporet, men han er ivrig etter å fortelle om sitt nye liv som skiproff.

Startet tidlig

Selv om Nilsi regnes som en fersking i langløps-sirkuset, måtte han ikke starte med blanke ark.

Hvor tidlig startet du med idrett?

- Jeg var veldig aktiv som ung og gikk idrettslinja på videregående. Da var jeg aktiv løper og satset ganske hardt, kan Nilsi fortelle.

Han løp seg nemlig inn til 6. plass på 5000 m under jrNM i 2000 på tiden 16:24.

- Jeg spilte også fotball i aldersbestemte klasser i alle år, som de fleste andre, kan han legge til.

Etter årene på idrettslinja gikk turen videre til Universitetet i Agder, der Nils-Ingar startet på økonomi og administrasjon-studiet.

– Jeg har gått et halvt år øk.ad, men det var ikke noe for meg.

Deretter gikk veien til stand-up-scenen for andebusokningen.

I 2015 kom Nilsi på 3. plass i TV-Norge-konkurransen 71 grader nord - Norges tøffeste kjendis. Dette ble starten på Nils-Ingars nye idrettssatsing. Samme år gikk han Birken på rett i overkant av tre timer.

Fakta

Navn: Nils-Ingar “Nilsi” Aadne

Født: 10.09.1982.
Bor i Oslo, fra Andebu

Utdannelse: Et halvt år økonomi og administrasjon ved Universitetet i Agder

Yrke: Stand-up-komiker og skiløper

Høyde: 174 cm

Vekt: 69 kg

Møttes på Birken

Etter målgang i Birken 2015 kom Nils-Ingar i kontakt med langløperen Simen Østensen, som ved flere anledninger har representert Norge i verdenscupen.

- Simen og Øystein “Pølsa” Pettersen hadde noen greier på gang og var klare for å starte et nytt lag sammen, men det fortalte ikke Simen til meg, kan Nilsi fortelle.

- Uten forvarsel ringte Øystein meg og spurte om vi skulle gjøre dette sammen.

Han takket ja til tilbudet og starten på Prosjekt toppidrett var et faktum for Nils-Ingar, som nå var blitt en del av det nyopprettede langløpslaget Team BN Bank.

Prosjekt toppidrett

Med Nilsi på laget ble nye dører åpnet for det nystartede laget. Nils-Ingar langløpsprosjekt ble døpt ”Prosjekt Toppidrett” og målet var å få svar på spørsmålet hvor god er det mulig å bli hvis man lever som en toppidretts-utøver i et helt år?.

- Vi gikk ganske hardt ut og fikk god mediedekning rundt både laget og prosjektet.

Oppturer og nedturer

Etter et høydeopphold kort tid inn i prosjektet ble Nils-Ingar syk og måtte ligge på sofaen i hele tre uker.

-       Jeg hadde en ordentlig knekk etter høydeoppholdet. Tanken om å avslutte prosjektet streifet meg, men jeg ville virkelig ikke avbryte prosjektet, forteller Nils-Ingar og legger til at det hadde vært skikkelig flaut.

- Å måtte avbryte prosjektet hadde føltes som et enormt nederlag. Jeg hadde jo solgt inn prosjektet ganske hardt i media. Derfor var motivasjonen veldig stor for å vise at jeg hadde det i meg og klare å fullføre prosjektet.

- Dette var definitivt bunnpunktet i prosjektet.

Heldigvis for Nils-Ingar var ikke prosjektet bare fylt med nedturer.

- Det var mange høydepunkter, men om jeg skal trekke frem ett, må det da jeg klarte målet og ble nummer 46 i Reistadløpet. Å få poeng i langløpscupen var definitivt det beste høydepunktet!

Meritter

- Årets nye stand-up-navn i VG (2009)
- Årets gjennombrudd, Komiprisen (2011)
- 71 grader nord - Norges tøffeste kjendis: 3. plass (2015)
- jrNM Friidrett, 5000m: 6. plass (2000)

Ski Classics:

- Reistadløpet: 46. plass (2017)
- Vasaloppet: 153. plass (2018)
- Toblach-Cortina: 51. plass (2017)
- Birken: 184. plass (2018) og 247. plass (2017)
- Marcialonga: 119. plass (2018)

Betyr alt!

Det kommer tydelig frem at samholdet i laget er viktig for motivasjonen til å fortsette satsingen

Kan du fortelle litt om samholdet på laget?

- Samholdet i laget er jo alfa og omega. Det å komme inn i den gjengen har åpnet nye dører for meg. Jeg har ikke bare fått tre nye lagkamerater, men jeg har fått tre nye og gode kompiser.

- Vi har det kult både på treninger og på fritiden.

- De har lært meg mye, om alt fra trening til teknikk når vi har vært på treninger og samlinger. Sånt blir jeg virkelig motivert av.

Før årets sesong tok Team BN Bank tidligere fotballspiller John Arne Riise inn i varmen.

Vi spør Nils-Ingar om hvordan han synes det har vært å ikke lenger være dårligst på laget.

- Det har vært veldig digg å ikke være dårligst lenger. Det har alltid vært meg som har hengt bak.

Jeg har ikke vært på så mange samlinger med han, men jeg har vært på et par renn, der han har vært med. Han skal virkelig ha for én ting, og det er at han ønsker å gi alt.

- Vi har jo begge spilt fotball og der er alt tilrettelagt, om du sammenligner det med å dra på skirenn.

- I langløps-sirkuset er det ikke så ekstravagant. Under Vasaloppet sov han på sofaen, men han synes det bare er gøy å være med på skirenn og på tur.

De har det mye morsomt på samlinger, så det blir naturlig å stille spørsmål om.

Hvem er den største klovnen av deg og Øystein “Pølsa”?

- Det er definitivt Øystein. Han er jo en klovn hele tiden.

- Jeg er mer sånn på og av. Jeg er egentlig en litt sånn beskjeden type som er veldig på når jeg er på scenen, men ellers er jeg en rolig fyr.

- Mens Øystein er jo seg selv hele tiden. Der er det jo bare klovneri.

Skal dere sette opp show sammen?

- Ja vi burde jo egentlig gjøre det. Nå skal det også sies at han er en ekstremt dedikert og seriøs skiløper. Og det er artig at han klarer å holde den medieprofilen, men samtidig være dønn seriøs når det er snakk om trening. Da er det alvor.

5 kjappe

Bade utendørs hver dag eler kun dusje én gang i uken?
Det må være å bade utendørs hver dag.

Reise frem eller tilbake i tid?
Tilbake. Jeg er jo en sånn nostalgiker og synes ting var så koselig før i tiden. Fremtiden er jo bare skummel med roboter og mye rart

Cølliaki eller laktoseintolleranse?
Jeg har Cølliaki. Jeg ville ikke byttet det bort mot laktose-intolleranse, for da kunne jeg ikke spist sjokolade.

Samsung eller iPhone?
iPhone.

Alltid ha klærne på vranga eller montere et IKEA-møbel hver dag?
Alltid klærne på vranga. IKEA-møbel er uaktuelt


Nils-Ingas Aadne deler sine erfaringer etter snart to år som toppidrettsutøver.

Motivasjon og mål

Prosjektet skulle i utgangspunktet vare i ett år, men når vi møter Nils-Ingar er hans andre sesong som toppidretts-utøver på hell. Vi er nysgjerrige på hvor lenge han har planer om å fortsette.

Hvor lenge skal du fortsette?

- Det er et betimelig spørsmål. Nå har jeg jo egentlig holdt på i to år, så jeg har strukket det i hvert fall ett år lenger enn hva som var planlagt.

- Jeg er litt usikker på hva som skjer videre, men jeg har egentlig veldig lyst til å fortsette. Det er jo gøy å prestere, og det er gøy å se at jeg i år to tar nye steg. Så da vil man jo gjerne ta ytterligere steg, men jeg har jo en del andre prosjekter det kommende året, som jeg må prioritere. Men jeg kommer helt sikkert til å gå skirenn neste år også. Så håper jeg at jeg får flettet inn en del trening.

Hvilke mål har du satt deg for videre satsing?

Vi blir nysgjerrige på hvilke mål Nils-Ingar har satt seg videre.

- Når sesongen er over, må jeg ta en liten runde med meg selv. Enten skal jeg gyve på eller så får jeg bli en ivrig mosjonist.

- Om jeg ender opp med å gå for en sesong til, må jeg nok ta et par runder på og klarere litt på hjemmebane også, forteller Nils Ingar med noe skepsis i stemmen.

- Det er jo ingen hemmelighet at det å være skiløper tar ganske mye tid, legger han til

Han blir stille og tenker seg om et par ganger før han fortsetter samtalen.

- Jeg vet ikke om jeg har lyst til å si det høyt, men det har etter hvert blitt sånn at jeg ønsker å bli topp 100 i de to store rennene.

Det er svenske Vasaloppet og italienske Marcialonga det er snakk om.

Det begynner jo å bli innen rekkevidde da, så det hadde jo vært moro å gi det et forsøk.

Forbilder

Har du noen forbilder?

- Jeg er ikke så god på det med forbilder egentlig. Det er lagkompisene

mine rett og slett, Simen, Morten (Eide Pedersen) og Øystein. De er gode på hver sine ting. Og jeg har jo  brukt de som forbilder for da vet jeg at når jeg etteraper de, da blir det.

Erfaringene står i kø

Har du noe konkret som vi studenter kan lære av dine erfaringer fra prosjekt toppidrett?

- Ja, man ser jo på toppidrettsutøvere at de er ekstremt strukturerte. Ta for eksempel  Øystein som har familie. Skal man nå langt, så må man være strukturert.

- Det er gode gamle “opp om morgenen” og gjøre ting ordentlig som gjelder.

- Også pleier jeg å si at det er to ting jeg sitter igjen med, som jeg mener er de grunnleggende egenskapene man trenger for å nå langt. Det er vilje og trivsel. Du må kunne kunne stå på og gjøre jobben. Det handler om å være strukturert og å legge ned en innsats. I tillegg må man trives underveis og ha det kult samtidig!

Det å kombinere idrett og jobb og idrett og studier er ganske sammenlignbart. Hvordan har du klart å kombinere jobb og utallige treningstimer?

- Det har gått bra i år, fordi jeg har hatt perioder som har vært relativt rolige, som for eksempel på sommeren i fjor. Der fikk jeg lagt ned en skikkelig grunnjobb.

- Også var det veldig hektisk på jobb før jul med julebord, og da ble jeg jo selvfølgelig syk. Det er dessverre ofte det som er resultatet for meg.

- Men jeg var, om det er lov å si det selv, ganske flink frem til jeg ble syk. Jeg hvilte når jeg skulle, så jeg trente dobbelt så lenge uten å ha noe særlig sykdom før det.

Døgnet skulle hatt flere timer?

- Det er det som er utfordrende. Både for de som driver med skole og når man jobber. En ting er jo tiden. Men du får alltids tid til å trene for man kan jo stå opp tidlig. Men det er ikke det det går på. Det går på restitusjon. Det er viktig å huske på å hvile når du har belastet mye.

Nilsi forteller at treningsmengden har vært jevnt på omtrent 700 timer i året de to siste årene, på tross av at han har jobbet mer ved siden av satsingen dette året


Øystein ”Pølsa” Pettersen (til venstre) sammen med lagkamerat Nils-Ingar Aadne. Foto: Aleksander Nordahl / DN.no

«Jeg vet ikke hvor bra boka er, men den er garantert morsommere enn makroøkonomi»

Lanserte bok om livet som toppidrettsutøver

Nils-Ingar har etter beste evne prøvd å gjengi erfaringene fra prosjektet i bok-form og boken ”Prosjekt Toppidrett” kom i butikkhyllene i midten av mars.

- Boka er jo min fortelling fra et år i toppidretten, rett og slett.

- Den gir både et innblikk i toppidretten generelt, med litt skråblikk og anekdoter rundt det å trene mye og det å være toppidrettsutøver.

- Det er litt sånn perfekt pauselektyre. Hvis du ønsker å koble av fra litt sånn kjedelig makroøkonomi til litt enkel og lett underholdning. Det er da du trenger denne boka.

- Jeg vet ikke om jeg er noen god forfatter. Når jeg skriver stand-up show, har jeg en slags formening om hvor bra showet er.

- Jeg aner ikke hvor bra boka er, men jeg er ganske sikker på at den er morsommere enn makroøkonomi,  forteller Nilsi med glimt i øyet og tenker tilbake på tiden ved Universitetet i Agder.

Hvem tror du vinner Bergensbaneløpet?

Avslutningsvis gav vi Nils-Ingar muligheten til å spå utfallet av årets stafett.

- Nå har jeg hørt at oddsen er på NHH sin side, med bakgrunn i deres 16 seire på rad, kan han fortelle.

- Så sånn sett er det fristende å si NHH, men en gang må trenden snu, legger han til.

- Så i år holder jeg en knapp på BI, avslutter han.


Skrev bok om prosjektet. Foto: Pax Forlag.

Amalie på vei mot toppen

Neste