Årets slitere fra NHH

Denne artikkelen ble skrevet til Bergensbaneløpet 2022 og deler av artikkelen kan derfor være utdatert.
Hvert år deler hver av Stafettkomiteéne ut de gjeve slitekrusene, som gis ut til traverne som har deltatt på Bergensbaneløpet hele fem ganger. Dette er et symbol og en takk for deres tro tjeneste til stafetten. I 2022 er det hele 3 NHH-løpere og 4 NHH-supportere som vil få utdelt den gjeveste utmerkelsen man kan få i BBL-sammenheng. For å hylle dem har vi tatt en titt i arkivet for en gjennomgang av deres BBL-karrierer, som inneholder både oppturer, nedturer og mange elleville etapper.

Eivind Trym Wikshåland (BBL 2017, 2018, 2019, 2021, 2022)

Det første av årets 3 slitekrus til NHH-løpere er av den spesielle sorten. Eivind Trym Wikshåland, viden kjent som skolerekordholder og en av NHHs beste løpere noensinne, deltar i løpet for 5. gang, men kun 2. gang for NHH. Wikshåland var nemlig BI-løper i BBL-karrierens første år, før han tok til fornuften og søkte seg over fjellet. Vi unner oss et tilbakeblikk på en BBL-karriere virkelig utenom det vanlige.

Wikshålands BBL-karriere startet helt tilbake i det herrens år 2017. Den da purunge førstekullisten viste seg som den sterkeste blant BI sine løpere, og fikk det ærefulle oppdraget med å løpe Kongeetappen for de blåkledde. Nordstrand-gutten hadde store sko å fylle, ettersom daværende norgesrekordholder på 5000m, Sindre Buraas, hadde løpt kongeetappen for BI året i forveien. På kongeetappen skulle Wikshåland opp mot daværende skolerekordholder og en av NHH sine beste løper gjennom tidene – Martin Finne. «Kampen om tronen» utartet seg til å bli en duell som gikk på ren viljestyrke. Mot slutten så Wikshåland ut til å ha trukket det lengste strået, men snaue 200m før mållinjen segnet han om, og falt i grøfta. Finne har i senere tid uttalt at han var usikker på om han skulle stoppe eller fortsette å løpe. Finne valgte det siste, og ble kronet til konge, dog med en bismak.

Eivind måtte hjelpes i mål av blant annet BI-leder Lars Harald Aasheim etter kollapsen 200m før mål i 2017.

I 2018 fikk Wikshåland en ny sjanse til å bli kronet til BBL-konge. Den gang møtte han den sympatiske utvekslingsstudenten Simon Schäppi fra NHH. Dette skulle vise seg å bli den tetteste duellen i kongeetappens historie. Løperne fulgte hverandre til døren, før Schäppi vant et durabelig spurtoppgjør. Wikshåland stod dermed oppført med 2 kongeetapper og like mange tap. Noe måtte gjøres.

Etter en vinter preget av skadeproblematikk ble Wikshåland i 2019 vraket til Kongeetappen til fordel for en annen BBL-legende, Anders Jerpstad. Til tross for å ha møtt sterk motstand i NHHs eminente Hallgeir Aspli, så ble det enkel match for Eivind. Han slo Aspli med hele 39 sekunder og kunne endelig smykke seg med en etappeseier i BBL-sammenheng.

I 2020 hadde Wikshåland et pauseår fra studiene for å satse fullt på friidretten, og kunne derfor ikke delta på årets BI-lag. Det var kanskje like greit, all den tid 2020-utgaven av Bergensbaneløpet måtte avlyses grunnet Koronapandemiens herjinger. 2020 skulle likevel vise seg å bli et vendepunkt i Wikshålands BBL-karriere. I juni begynte ordet å spre seg i gangene på NHH, og i løpet av juli måned fikk man bekreftet det som alle NHH-studenter hadde håpet på. Etter vedvarende press fra Stafkom 20/21, med hans bedre halvdel Ingvild Stautland i spissen, ga Wikshåland etter og meldte overgang fra BI til NHH!

Ikledd nye farger tok det ikke lang tid før nysigneringen markerte seg på Vestlandet. Ved å sette en usannsynlig skolerekord på 12.01 på første forsøk var det lite tvil om at O2-snapperen fra Munkerudåsen skulle være NHHs utvalgte på kongeetappen 2021. Det sies at gresset ikke er grønnere på den andre siden, men det var det faktisk denne gangen. I sitt tredje forsøk på kongeetappen stakk Wikshåland av med sin første seier etter et 7.2km ulidelig (og virtuelt) drama mot BIs Einar Melsom.

Eivind leverte varene under fjorårets virtuelle Kongeetappe da han nedkjempet BIs Einar Melsom. Skal han lykkes med å vinne sin første Kongeetappe under tradisjonelle BBL i år? .

Til tross for å ha tatt sin første seier på den forjettede kongeetappen var det med en bismak, all den tid stafetten i 2021 gikk virtuelt, og ikke over fjellet som normalt. Etter nok et år med god trening og stadige forbedringer både på friidrettsbanen og på testløp skal Wikshåland få muligheten til å krone en særdeles innholdsrik BBL-karriere med en seier på kongeetappen, side om side med BIs sterkeste. Uavhengig av etappens utfall vil Wikshåland få det forjettede slitekrus, og med det bli skrevet inn i BBL-historien med gullskrift. Vi ønsker den alltid sympatiske Nordstrandgutten lykke til med årets etappe, og gratulerer med sliterkrus!

Du kan lese mer om Eivind sitt liv som hardsatsende løper og NHH student her: https://bergensbanelopet.no/magasin/loperduo-om-fulltidsstudier-og-toppidrett-jeg-ser-noye-pa-eksamensdatoen-nar-jeg-velger-fag/

Henrik Olstad (BBL 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022)

Neste mann ut av årets slitere har også en dyster fortid i blått. Henrik Olstad er altså den andre mannen som i 2022 vil få tildelt sitt velfortjente sliterkrus etter en lang og innholdsrik BBL-karriere. Som om det å ha kvalifisert seg til Bergensbaneløpet hele 6 ganger ikke var sterkt nok, så har Olstad deltatt i NHHs supportergjeng hvert eneste år siden han satt sine ben på Norges aller høyeste Handelshøyskole. Vi er derfor vitne til den såkalte «umulige dobbel», en prestasjon som kun et fåtall løpere har klart gjennom tidene. Sist en NHH-løper klarte denne bragden var i 2017, da Njål Engen Ekre kunne hylles på banketten i Oslo som dobbelt slitekrusvinner.

Olstads karriere begynte dog, som nevnt, i blått og hvitt. I 2017 løp Olstad etappe 38 for BI, og endte med å bli slått av BBL-legenden og senere leder av Stafkom NHH, Jørgen Tvedt, med 42 sekunder. Ryktene skal ha det til at Olstad ble så forbannet etter å ha tapt for nevnte Tvedt, at han sverget at han aldri skulle tape en etappe igjen i BBL-sammenheng. For å sørge for at dette løftet skulle gå i oppfyllelse søkte også Olstad seg til NHH, i likhet med Wikshåland.

I 2018 var Olstad igjen på plass i BBL-sirkuset, men denne gangen ikledd rødt. Han løp en fantastisk etappe dag 1 mot den eminente syklisten og langrennsløperen, Jørgen Myking. Det endte med 16 sekunder i BI-sekken, og Olstad kunne innkassere sin første seier i BBL-sammenheng. At Olstad løper dag 1 skulle vise seg å bli en gjenganger. Årsaken er at Olstad, som ihuga ASAP-medlem, helst ønsker å benytte den resterende turen over fjellet til å bedrive utenomsportslige aktiviteter sammen med sine venner i supporterbussen.

I 2019 var Olstad igjen i støtet dag 1. Denne gangen puttet han hele 1 minutt og 54 sekunder i BI-sekken i løpet av sin etappe gjennom Hardanger. Olstad kunne dermed innkassere sin 2. BBL-seier, men ikke uten drama i kulissene. Før etappestart fikk Olstad låne hanskene til årets Stafkomleder, Oda Sikkeland, for å holde på varmen. Når Olstad i etterkant av etappen skulle belønne Sikkeland med en pakke boller for sin gjestfrihet, så fikk han sjokk når det viste seg at Sikkeland hadde glutenallergi. Det hele endte derfor med at Olstad selv måtte spise opp bollepakken mens han bedrev utenomsportslige aktiviteter sammen med sine kompanjonger på supporterbussen.

Olstad ikledd påskegul jakke sammen med sitt elskede ASAP på Gullbotn supporterstopp i 2019. Får vi noensinne se en løper som klarer "umulige dobbel" igjen i BBL-sirkuset?

I 2020 var Olstad i sitt livs form inn mot BBL etter å ha notert seg for småpene 13.06 på NHHs testløp. I gangene på NHH ble det snakket om at få ting, om noe, kunne hindre Olstad i å sikre seg nok en seier i Bergensbaneløpet. En pandemi var dessverre en av disse tingene.

I 2021 var Olstad tilbake som løper da arrangementet gikk av stabelen oppe på Skansemyren. Der fikk han tøff motstand i BIs forhenværende treningsansvarlige og nåværende NHH-løper, Erling Moseby. Olstad hadde ikke helt dagen, og fikk det dessverre tøft over de virtuelle 4.8 kilometerne. Det skal sies at forholdene heller ikke var på Olstads side, med kraftig vind, snøvær og tilhørende glatt bane.

Henrik fikk det tøft mot BIs tidligere treningsansvrlig, Erling Moseby, under fjorårets ImpossiBBL. Nå skal de to være lagkamerater under årets stafett!

Til sitt siste BBL må det kunne sies at Olstad har vært i bedre form. Etter å akkurat ha fullført jobben som økonomiansvarlig for UKEN, som for øvrig ble svært vellykket, blir det spennende å se hvilken forfatning Olstad kommer i når han skal gyve løs på etappe 18 like utenfor Hønefoss. Men om det er noen som kan overraske og levere sterke prestasjoner på marginale treningsgrunnlag så må det være Henrik! Vi ønsker den joviale Bærumsgutten lykke til med årets etappe, og gratulerer med et uhyre sterkt dobbelt sliterkrus!

Bård Fyhn (BBL 2012, 2013, 2020, 2021, 2022)

Årets siste løper som vil få tildelt sliterkrus på NHH er ingen ringere enn PhD-stipendiaten, Bård Fyhn! Bård er en av særdeles få som har klart bragden å få sliterkrus, uten å ha løpt BBL mens han gikk på bachelor. Bård tok altså master på NHH i perioden 2011-2013, før han i 2017 startet som PhD-stipendiat på NHH. Til tross for å være NHHs eldste løper i årets stafett (39 år) så er nordlendingen en av NHHs beste løpere med sin 21. plass i årets uttaksløp. Vi tar et tilbakeblikk på BBL-karrieren til Fyhn.

Bård kom inn i BBL-miljøet tidlig etter sin start på NHH i 2011. Hans første presentasjon i miljøet var på uttaksløpet til Mini-BBL det året, der han noterte seg for småpene 4.47 i det 1.6km lange uttaksløpet. Mini-BBL var et mindre arrangement i Bergensområdet som Stafkom arrangerte på høsten for å sette stemningen og motivere skolens løpere til å bli med på selve BBL når våren kom. Under selve Mini-BBL løp Bård en 1.9km lang etappe rundt Eidsvågsneset på om lag 6 minutter – en tid som kan skremme noen og envher!

På uttaksløp til BBL påfølgende viste Bård virkelig hva han var laget av da han leverte kruttsterke 13.39 i den 4.08km lange uttaksløypa. Under selve BBL 2012 fikk Bård en tøff og kupert etappe opp til Gullbotn, uten at dette skulle legge noen demper på prestasjonen. Bård løp på 14.50 og prestasjonen skrev seg inn i historien som etappen med størst tidsdifferanse til BI det året (3min 30sek). Hvordan feiret Bård dette? Han satte seg på pesesykkelen og manet frem sine medstudenter fra Arne til målgangen i Bergen – en forbilledlig oppvisning i det å gi alt for laget!

I sitt siste år som masterstudent viste Bård igjen sterke takter på testløp da han igjen noterte seg for en tid under den hellige 14 minuttersgrensen (13.50). 4. april skulle Bård gjøre det som til da kunne virke som sin avskjed i BBL-sirkuset da den tøffe motbakkeetappen opp til Kvamskogen stod for tur. Bård leverte nok en gang, og noterte seg for sin 2. seier i BBL-sammenheng da han la 22 sekunder i BI-sekken. Også dette året bidro Bård i å pese flere av sine lagkamerater da stafetten fortsatte gjennom Hardanger samme dag.

Bård i sitt alltids strålende humoør, selv tross for å ha tapt en uhyre tett duell mot BI-professor Jon H. Fiva under fjorårets ImpossiBBL.

Om det var jakten på sliterkrus, akademiske ambisjoner eller rett og slett savnet etter BBL som gjorde at Bård i 2017 valgte å starte på en PhD ved Norges høyeste Handelshøyskole er uvisst, selv om redaksjonen sterkt mistenker det siste. Til tross for å ha kunnet løpt BBL i 2018 og 2019 så uteble den karismatiske tromsingen fra Vårens Sprøeste Eventyr. I 2020 var igjen Bård tilbake i manesjen og noterte seg for sterke 13.56 i uttaksløpet. Rapportene skulle ha det til at Bård sin form viste stigning inn mot løpet. Hvor mye Bård ville vunnet med dette året får vi aldri vite, da koronapandemien dessverre satte en effektiv stopper for BBL 2020.

I fjorårets virtuelle BBL-utgave fikk Bård for første gang bryne seg på en jevnaldrende løper, nemlig den meritterte BI-professoren, Jon H. Fiva. Det var knyttet stor spenning til denne duellen som ble døpt «Akademikerduellen» av Livefeed-redaksjonen. Over de 4.8km oppe på Skansemyren og NIH skilte det kun 15 sekunder mellom de to akademikerne. Dessverre for Bård sin del var det i Fivas favør.

I årets uttaksløp noterte Bård seg for nok en sterk tid under 14 minutter (13.48). Som vanlig skal Bård i ilden på dag 3, nærmere bestemt Raunekleiv like før Gullbotn. Det blir ulidelig spennende å se om ringreven fra Nord kan hoste opp nok en stjerneetappe for NHH i samme området som da han satte rekorden sin om største seiersmargin i 2012. Vi takker Bård for sin innsats i BBL gjennom årene og ønsker han masse lykke til på sin ferd mot sliterkruset!

 

Forrige

31 594 kr til Unicef

Hilsen fra Stafkom NHH 20/21

Neste