– Jeg ser nøye på eksamensdatoen når jeg velger fag

Denne artikkelen ble skrevet til Bergensbaneløpet 2021 og deler av artikkelen kan derfor være utdatert.
Sondre Arne Hoff og Eivind Trym Wikshåland er begge masterstudenter ved NHH. Samtidig avlegger de utallige treningstimer hver uke for å kunne prestere på øverste nivå på friidrettsbanen.

De to guttene fra Oslo-området begynte høsten 2020 på masterstudiet ved NHH. På 3000-meter har Hoff og Wikshåland henholdsvis løpt 8.22.91 og 8.14.62, og er med det på et særdeles høyt nivå i nasjonal sammenheng. Begge løper for tradisjonsklubben Idrettslaget Gular, som har et godt rennommé blant satsende løpere.

En vår preget av skader

For tiden er begge løperne plaget med diverse skader, men det stopper ikke duoen. Wikshåland sliter med vond hel og akilles, og for han har det hele tiden handlet om å finne effektive alternativer til løping.

– Akkurat nå ligger jeg på vel 80 kilometer i uka. Jeg har hatt noen perioder på over 100, men jeg har ikke kommet særlig over det før det har skjedd ett eller annet. I tillegg er det jo veldig mye alternativt, jeg er mye på ellipsen. Jeg har på en måte knekt den alternativkoden. Om man regner om den alternative treningen tilsvarer det omtrent 130 kilometer i uka, forteller Wikshåland.

Også for Hoff er våren noe preget av skader.

– Nå ble dette nesten litt trist, for jeg har gått i tre år uten å egentlig ha noen skade, men så kom det jo en liten skade nå i januar. Jeg er egentlig på vei tilbake, men jeg er ikke helt klar for de aller tøffeste øktene. Det er en liten senebetennelse under foten, sannsynligvis fordi jeg løp for mye på ujevnt underlag i vinter. Det var lite tilgang til tredemøller, så da ble det mye løping på snø, kommenterer Hoff.

I skjæringspunktet mellom studier og satsing

De to løperne legger vekt på at de store treningsmengdene tar betydelig mye tid. For den gjennomsnittlige NHH-student kan det kanskje virke uoppnåelig å leve med en slik treningsmengde når man i tillegg tar en master ved NHH. Hoff og Wikshåland avslører at det fint lar seg gjøre, dersom man er strukturert og har en klar plan.

– Du kan på en måte starte med å se på premissene for mellomdistanse sammenlignet med annen idrett. Det er kanskje en av de idrettene som krever færrest treningstimer sammenlignet med den output du får. Jeg har jo drevet med dette i mange år, så jeg har jo fått den typiske strukturen da, med en økt på morgenen og en på kvelden, forteller Wikshåland.

Føler du at du blir mer effektiv når du har en begrenset mengde tid?

–Ja, du lærer deg jo å gjennomføre alle tingene du skal på den tiden du har tilgjengelig. Da har jeg heller fokus på strategien min for å få gjort mest mulig på den tiden jeg har.

Hoff stiller seg bak Wikshålands utspill, og mener at det er fult mulig å drive med både toppidrett og fulltidsstudier. I tillegg er Hoff opptatt av at det til tider er krevende å gjøre begge deler med kvalitet.

–Det er på en måte der utfordringen ligger. I å både ha kvalitet på treningen og på skolen. Men så er det jo det, at man får det ikke mer effektivt enn å løpe. Det er den mest effektive treningsformen vi har, vi er jo heldige sånn sett. Så for meg fungerer det jo egentlig bra, så lenge det er litt langsiktig perspektiv slik at man slipper de store skippertakene.

Stafkom NHH gjorde sakene sine godt på overgangsmarkedet i sommer når de fikk hentet inn denne spreke løperduoen til sitt BBL-lag. Wikshåland (t.v.) løper Kongeetappen for NHH i år, slik han har gjort 2 ganger for BI tidligere, mens Hoff  (t.h.) debuterer i BBL-sammenheng og løper en av de mange baneetappene.

Noen små kollisjoner

Har det noen gang skjedd at et viktig løp har kollidert med obligatorisk deltakelse på skolen?

–I høst, så skulle jeg løpe NM i 5000-meter og plutselig var det en obligatorisk innlevering. Der var det mer arbeid enn jeg hadde trodd, så da satt jeg der. Dette var en stor innlevering der det var anbefalt å være i grupper, men det hadde ikke jeg fått med meg. Så da satt jeg der alene, denne skulle inn torsdagen og NM var på fredagen. Det var heavy. Det gikk heldigvis bra i NM, forteller Wikshåland som i samme NM sprang inn til tiden 14.40 på øvelsen.

Også Hoff deler en spennende historie.

–Det verste for meg var da jeg kom hjem fra treningsleir i Flagstaff, og skulle ha eksamen like etterpå. Da husker jeg at jeg var ekstremt nervøs for å ikke våkne opp, så jeg måtte ha et par kompiser som skulle ringe meg i tilfelle jeg skulle forsove meg på grunn av jet-lag. Bortsett fra det har det som regel gått fint.

-Jeg ser på eksamensdatoen når jeg velger fag

Løperne legger ikke skjul på at eksamensform og eksamensdato påvirker fagvalgene deres.

–På høsten går det stort sett greit med tanke på eksamen og løp. På våren er det flere hensyn å ta. Det som er fint på NHH er at man kan se litt når eksamensdatoene er og prøve å spre ting ut. Som nå, var det to fag jeg vurderte der jeg så at det var eksamen på fredagen før Holmenkoll-stafetten, selv om det ikke blir noe av den nå. Da skjønner man jo at det kan bli tøft, så da prøver man heller å finne en annen løsning, forteller Wikshåland.

Så dere velger fag basert på eksamensdato og eksamensform?

–Ja. Aldri hjemmeeksamen over flere dager! Det går ikke, for da vet man jo det blir all-nightere og det funker ikke, forteller Hoff.

Duoens råd til satsende utøvere

Wikshåland mener at fokus på de muligheten man har er en viktig nøkkel for å kunne lykkes med fulltidsstudier og satsing.

–Rådet mitt blir å se på de mulighetene man har og ikke fokusere på begrensningene. Noe som jeg synes er kult, er at du hele veien ser paralleller mellom idretten og studiene. Det gjelder både med tanke på studieteknikk men også faglig.

Hoff er også klar på hva som er hans råd til en utøver som studerer i tillegg.

–Hvis jeg skal si en ting så er det at dersom du har lyst til det, så har du tid til det.

Et spørsmål på tampen; vil dere klassifisere dere som studenter som satser ved siden av, eller som løpere som studerer på si?

I denne sammenhengen har de to løperne ulike oppfatninger av hva de identifiserer seg selv som.

–Jeg ser på meg selv som en student som løper mye. Jeg ser egentlig ikke på meg selv som en ren toppidrettsutøver, selv om jeg kanskje per definisjon er det, kommenterer Hoff.

–I og med at jeg har holdt på med det så lenge, så ser jeg på meg selv først og fremst som løper og så prøver jeg å få en god utdanning parallelt. Det skyldes nok det at jeg har hold på med det så lenge, det er DNA-et mitt. Jeg tror jeg kommer til å ha en veldig tydelig overgang når jeg en dag legger opp. Jeg ønsker ikke at det skal fade sakte ut, avslutter Wikshåland.

Forrige

Videohilsen fra NHH-rektor Øystein Thøgersen

31 594 kr til Unicef

Neste